Pizza, cartofii prajiti, branza topita, gogosile, bauturile carbogazoase,
sunt doar cateva dintre alimentele care ne plac foarte mult, dar totusi trebuie
sa fim foarte atenti in ce cantitati le consumam, daca am putea chiar sa le
evitam.
Legumele, fructele si cerealele sunt foarte bune pentru organismul uman,
ele contin vitamine, saruri minerale, lipide, glucide, proteine,antioxidanti, fibre,
etc.
Fructele si legumele sunt pline de antioxidanti,
ei va vor proteja organismul de efectele negative ale radicalilor liberi, si
implicit de bolile ce decurg din atacul acestora.
Fibrele ajuta mult organismul uman, ele regland
tranzitul intestinal. Acestea le mai intalnim si in painea integrala, de aceea este
mult mai sanatos consumul acestei paini.
Cu toate ca legumele si fructele sunt sanatoase si benefice organismului
uman, totusi trebuie sa fim atenti cum le
preparam, deoarece prin prajirea lor se activeaza diferite substante
cancerigene (acrilamida, cetonele, glicidamida), prin descompunerea proteinelor
( si a aminoacizilor din care sunt compuse proteinele). Prajirea acestor
alimente poate fi inlocuita cu fierberea lor, desi gustul lor se schimba
radical, sunt mult mai sanatoase fierte, sau gatite pe vapori de apa.
Vitaminele se pierd prin gatire, la temperaturi ridicate,
cel mai indicat este ca sa fie consumate neprocesate termic.
Bauturile carbogazoase sunt periculoase oragnismului uman, incepand
chiar cu cavitatea bucala unde acidul continut de aceste bauturi ataca smaltul
dintilor, care in timp duce la apartia cariilor dentare.
Acidul citric ( care il intalnim in sarea de lamaie, la
citrice, etc.) din aceste bauturi a fost inlocuit mai nou cu acidul fosforic, acesta fiind diluat
deoarece este o substanta caustica, el este folosit in industria alimentara ca
si regulator de aciditate sau pentru conservare.
In stomac, noi avem acid clorhidric, acidul fosforic ajungand in stomac si
“intalnindu-se” cu acidul clorhidric, afecteaza functiile stomacului, iar
alimentele raman nedigerate, ulterior aparand probleme cum ar fi balonarea,
indigestia etc.
Tot acidul fosforic aduce un aport de fosfor organismului, iar un continut
suplimentar de fosfor reduce absorbtia calciului in organism, calciul fiind
important mai ales la formarea scheletului osos, in special la copii si tineri.
Ca si indulcitor, aspartamul, il
intalnim nu numai la bauturile carbogazoase ci si la guma de mestecat si
dulciuri. El este un indulcitor artificial, este mai dulce decat
zaharul, dar este si mai periculos, el poate scadea imunitatea organismului, de
unde pot aparea diferite afectiuni, ajungandu-se chiar si la tumori. In unele
tari aspartamul este interzis.
Branza topita este obtinuta prin topirea mai multor branzeturi
prin intermediul sarurilor de topire cum ar fi difosfatii si polifosfatii,
acestia reduc absorbtia calciului in organism.
Preparatele din carne in special mezelurile, contin si ele multe
ingriediente nesanatoase, de exemplu, glutamatul
monosodic este un potentiator de aroma, dar tot odata este si un neurotoxic,
adica glutamatul “inseala” creierul dand impresia ca mancarea are un gust mai
puternic, in cantitati mari acesta poate provoaca maladii precum Alzheimer.
Nitritul de sodiu, ajuta mezelurile sa isi astreze culoarea
rosie si frumoasa, el ajuta la conservare, si la distrugerea unor microorganisme
care ne-ar putea afecta, dar in cantitati mari ne poate face noua rau.
O alimentatie sanatoasa
si corecta din punct de vedere nutritional, trebuie sa fie compusa din toate
grupele de alimente, deoarece un singur aliment nu contine toti nutrientii
necesari supravietuirii sanatoase unui organism.
In concluzie, mancati cat
mai natural, consumati fructe, legume, neprocesate termic, cereale, sucuri de fructe, ceaiuri, apa,
lapte, si alte alimente care nu ne pun viata in pericol.
( Besoiu Cristina)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu