Un gand

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Alimentatie sanatoasă pentru o viata sanatoasa


Pizza, cartofii prajiti, branza topita, gogosile, bauturile carbogazoase, sunt doar cateva dintre alimentele care ne plac foarte mult, dar totusi trebuie sa fim foarte atenti in ce cantitati le consumam, daca am putea chiar sa le evitam.

Legumele, fructele si cerealele sunt foarte bune pentru organismul uman, ele contin vitamine, saruri minerale, lipide, glucide, proteine,antioxidanti, fibre, etc.
Fructele si legumele sunt pline de antioxidanti, ei va vor proteja organismul de efectele negative ale radicalilor liberi, si implicit de bolile ce decurg din atacul acestora.
Fibrele ajuta mult organismul uman, ele regland tranzitul intestinal. Acestea le mai intalnim si in painea integrala, de aceea este mult mai sanatos consumul acestei paini.
Cu toate ca legumele si fructele sunt sanatoase si benefice organismului uman, totusi trebuie sa fim atenti cum le preparam, deoarece prin prajirea lor se activeaza diferite substante cancerigene (acrilamida, cetonele, glicidamida), prin descompunerea proteinelor ( si a aminoacizilor din care sunt compuse proteinele). Prajirea acestor alimente poate fi inlocuita cu fierberea lor, desi gustul lor se schimba radical, sunt mult mai sanatoase fierte, sau gatite pe vapori de apa.
Vitaminele se pierd prin gatire, la temperaturi ridicate, cel mai indicat este ca sa fie consumate neprocesate termic.

Bauturile carbogazoase sunt periculoase oragnismului uman, incepand chiar cu cavitatea bucala unde acidul continut de aceste bauturi ataca smaltul dintilor, care in timp duce la apartia cariilor dentare.
Acidul citric ( care il intalnim in sarea de lamaie, la citrice, etc.) din aceste bauturi a fost inlocuit mai nou cu acidul fosforic, acesta fiind diluat deoarece este o substanta caustica, el este folosit in industria alimentara ca si regulator de aciditate sau pentru conservare.
In stomac, noi avem acid clorhidric, acidul fosforic ajungand in stomac si “intalnindu-se” cu acidul clorhidric, afecteaza functiile stomacului, iar alimentele raman nedigerate, ulterior aparand probleme cum ar fi balonarea, indigestia etc.
Tot acidul fosforic aduce un aport de fosfor organismului, iar un continut suplimentar de fosfor reduce absorbtia calciului in organism, calciul fiind important mai ales la formarea scheletului osos, in special la copii si tineri.
Ca si indulcitor, aspartamul, il intalnim nu numai la bauturile carbogazoase ci si la guma de mestecat si dulciuri. El este un indulcitor artificial, este mai dulce decat zaharul, dar este si mai periculos, el poate scadea imunitatea organismului, de unde pot aparea diferite afectiuni, ajungandu-se chiar si la tumori. In unele tari aspartamul este interzis.

Branza topita este obtinuta prin topirea mai multor branzeturi prin intermediul sarurilor de topire cum ar fi difosfatii si polifosfatii, acestia reduc absorbtia calciului in organism.

Preparatele din carne in special mezelurile, contin si ele multe ingriediente nesanatoase, de exemplu, glutamatul monosodic este un potentiator de aroma, dar tot odata este si un neurotoxic, adica glutamatul “inseala” creierul dand impresia ca mancarea are un gust mai puternic, in cantitati mari acesta poate provoaca maladii precum Alzheimer.
Nitritul de sodiu, ajuta mezelurile sa isi astreze culoarea rosie si frumoasa, el ajuta la conservare, si la distrugerea unor microorganisme care ne-ar putea afecta, dar in cantitati mari ne poate face noua rau.

O alimentatie sanatoasa si corecta din punct de vedere nutritional, trebuie sa fie compusa din toate grupele de alimente, deoarece un singur aliment nu contine toti nutrientii necesari supravietuirii sanatoase unui organism.


          In concluzie, mancati cat mai natural, consumati fructe, legume, neprocesate termic,  cereale, sucuri de fructe, ceaiuri, apa, lapte, si alte alimente care nu ne pun viata in pericol.
                                                                                                           
 ( Besoiu Cristina)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu