Un gand

sâmbătă, 30 martie 2013

Povestire despre un călugăr


Se spune că la o mănăstire era un stareț cu o viață deosebită și cu o înțelegere duhovnicească rară. Mulți oameni mergeau la el, ca să ceară sfat. Într-o zi a venit un călugăr de la altă mănăstire și i-a spus: „Cuvioase stareț, am auzit despre viața sfântă pe care o duceți și de înțelepciunea pe care v-a dat-o Dumnezeu, ca să sfătuiți pe oameni. Iată, eu sunt de mult timp în mănăstire și împlinesc zilnic toate pravilele cu mare grijă. Nu am ajuns, oare, la desăvârșire?”

La auzul aceste mărturisiri, starețul l-a întrebat e călugăr: „Dacă mergi pe drum și vezi o pungă cu galbeni, poți să faci deosebirea între pungă și pietrele de pe drum?” „Da”, răspunse călugărul. „Dar dacă treci pe lângă o scăldătoare?- continuă starețul - și vezi acolo făcând baie femei și bărbați, poți face deosebirea între ei?” „Da”, răspunse din nou călugărul. „Atunci nu ești desăvârșit”, încheie starețul.

Pare o exagerare această povestire, dar privită cu ochiul duhovnicesc al credinței, se observă în ea un adevăr de mare preț: credinciosul trebuie să fie liber în duhul său de tot ce este în lume și să zică și ca sf. ap. Pavel: „Toate le socotesc ca un gunoi, pentru Hristos ”(Filip 3:8). Sau, tot cum zice sf. Pavel: „Cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca și cum nu s-ar folosi de ea, căci chipul lumii acesteia trece.” (1 Cor. 7:31).

Doamne Isuse, Îți mulțumesc că ai început lucrarea Ta și în mine. Chiar dacă n-am ajuns la desăvârșire, știu că Tu nu mă vei lăsa. Îți mulțumesc și de lucrul acesta. Vreau să fiu liber, tot mai liber de tot ce este lume și să fiu tot mai alipit de Tine, ca să Te poți bucura de mine în orice vreme.
Slavă veșnică Ție, amin.

Autor: Nicolae Moldoveanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu